Az otthon melege a hideg téli hónapokban

A szakemberek adatai szerint a háztartási energiafelhasználás legnagyobb részét, csaknem 80%-át a fűtésre fordítjuk. Ezért nem mindegy, mennyire tartjuk szem előtt azokat a lehetőségeinket, amelyek a fűtésszámla karcsúsodását eredményezhetik.

Ezek között megtalálhatók az alapvető adottságok felmérésére irányuló eszközök, például házunk tájolásának jó megválasztása, fűtési rendszerünk korszerűsítése (termosztát használata, megfelelő radiátorok használata, szabályozó csapok felszerelése) és a már nagyanyáink által is használt cúgfogók(huzatfogó párnák, huzatos ajtó elé felszerelt függönyök) áldásos hatásai. Nem szabad azonban kihagynunk a lakás hőszigetelését sem ebből a felsorolásból, bár ez sokkal nagyobb befektetést igényel, mint egy termosztát felszerelése, mégis megéri az árát, mert két számjegyű %-os megtakarítást érhetünk el vele fűtésszámlánkban.

hőszigetelés nyílászárók cseréjével

hőszigetelés nyílászárók cseréjével

Amennyiben lakásunk felújítására készülünk, jó ha első lépésként az épület hővédelmét növeljük a fa vagy műanyag nyílászárók cseréjével, szigeteléssel, és csak ezután következik a fűtés korszerűsítése. Az elhanyagolt, leromlott állapotú nyílászárók jelentős extra költséget okozhatnak nekünk, ezért javításuk, cseréjük kiemelt fontosságú.

Az ablak, vagy ajtó réseinek tömítése, amennyiben az állapota ezt megengedi, sokkal költségkímélőbb megoldás, és akár saját kezűleg is elvégezhetjük a szaküzletekben kapható eszközök segítségével.

Amennyiben az egyszerű tömítés és szigetelés nem vezetne eredményre, vagy nem éri meg, akkor egy igazán megbízható szakember tanácsát kikérve válasszunk új nyílászárót otthonunkba. A műanyag, fa, illetve fémből készült nyílászárók hasonló hőszigetelő adottságokkal rendelkeznek, és nagyon széles a választék belőlük.

A különböző, fa vagy műanyag nyílászáró típusok ár-érték arányát, szigetelő képességét a szakemberek tanácsai alapján érdemes átgondolni és aztán pénztárcánk tűrőképességéhez igazítva biztosan a megfelelő ablakot, ajtót építtetjük be a lakásunkba, hogy a hideg tél ellenére nyugodt, meleg otthonunk legyen.