Idén szeptembertől jelentős áremelkedés jöhet a felnőttképzésben,

amely szűkülő kínálatot és keresletet is hozhat egyszerre a szakképzési piacon.

2013. augusztus 31-ét követően már csak az új feltételek szerint indíthatnak okj-s tanfolyamokat a felnőttképző intézmények, azonban az új tanfolyami ajánlatokra még valószínűleg várni kell. Sokan arra számítanak, hogy hetek vagy akár hónapok is eltelhetnek, mire az új szabályozás szerinti OKJ tanfolyam ajánlatok megjelennek a piacon, annyira sok a változás. Az oktatási intézményeknek teljesen át kell dolgozni a képzések tematikáját az új szakmai és vizsgakövetelményeknek megfelelően, valamint biztiosítani kell a kötelezően előírt minimális óraszámot is. Ezért a melyiksuli.hu oktatási portál munkatársai is arra számítanak, hogy az új OKJ-s szabályok inkább csak a jövő évi piacot fogják átformálni, azt viszont drasztikusan.

melyiksuli

A legnagyobb fejfájást valószínűleg ez okozza minden résztvevő számára, hiszen van olyan szakma, ahol az óraszámok a jelenlegi gyakorlathoz képest a többszörösére növekednek. A nagy kérdés az, hogy mekkora áremelés jöhet, ha az oktatások időtartama ilyen mértékben változik. Egyesek szerint a rendkívüli árversenyben csak a nagyobb cégek maradhatnak talpon, olyan felnőttképző intézmények, akiknek sikerül egyrészt a vállalati vagy intézményi ügyfelekkel kompenzálni az egyéni jelentkezők okozta bevételkiesést, vagy egyéb, jellemzően pályázati forrásokból jutnak plusz bevételhez, amiből az oktatásokat finanszírozni lehet. Kisebb oktatási vállalkozások vagy például e-learningre specializált cégek számára a tevékenységük könnyen ellehetetlenülhet, mivel az új OKJ rendkívül leszűkítette annak lehetőségét, hogy milyen típusú szakmák elmélete tudásanyaga adható át interneten keresztüli elektronikus tananyag formájában vagy távokatásos rendszerben.

Egyéni jelentkezők számára az új árak, még havi részletfizetési lehetőséget feltételezve is magasak lesznek, nem is beszélve a képzések időtartamáról, amely akár több évig is elhúzódhat. Család és munka mellett tanulóknak az eddigieknél lényegesen nagyobb kitartásra lesz szükségük ahhoz, hogy felnőttképzés keretében, OKJ tanfolyamon valamilyen piacképes szakmát tudjanak szerezni.

A legszerencsésebb helyzetben azok az érettségivel már rendelkező fiatalok vannak, akik 21. életévük betültése előtt még nappali tagoztas hallgatóként, iskolarendszerű (szakközépiskolai) keretek között tudnak szakmát szerezni, mivel számukra az ingyenes. Legalábbis elméletileg az állam támogatja, gyakorlatilag itt is lehetnek olyan járulékos kiadások (pl.: alapítványi hozzájárulás, tankönyvek ára, gyakorlat megszerzéséhez szükséges szerszámok stb.), amelyek miatt ez havi pár ezer forintos költséget jelent, azonban még így is nagyságrendekkel kedvezőbben szerezhetnek szakképesítést, mintha ezt felnőttképzés keretében, iskolarendszeren kívüli oktatáson sajátítanák el.