Névjegykártya méretével kapcsolatos tényezők

Névjegykártya készíttetés alkalmával a rákerülő információk mellett a másik lényeges kérdés az, hogy milyen méretű legyen. Bár országonként más és más a használatos, de ez természetesen semmiben nem gátolja meg azt, hogy saját igénye szerint készítse el a megbízott cég az Ön személyes névjegykártyáját pl.: a dekortar.hu.

névjegykártya

Az egyes országokban alkalmazott szabványméretek mellett azonban természetesen az üzleti kultúra is döntő szempont lehet a méret megválasztásánál. Az önéletrajz mintákhoz hasonlóan névjegykártya terén is európai és amerikai szabványokról beszélhetünk, de ezek mellett megjelent a japán változat is, sőt, az Európai Unió térségében is többféle méret van forgalomban.

Hazánkban leggyakrabban a 90X50 mm-es méretet választják a készíttetők, de nyilvánvalóan van lehetőség az egyéni igények érvényre juttatására is.


A gyártó cégek a méretezés során mindig ráhagyják az úgynevezett kifutót, ami 3 mm-t tesz ki. S hogy ennek mi a célja? Vannak olyan grafikai elemek, amelyek a névjegy széléig tartanak. A kifutó garantálja, hogy a vágás során is megmaradnak a névjegykártyához elengedhetetlenül szükséges elemek – s nem utolsó sorban így vizuálisan is szebb látványt nyújt az elkészült kártya.

S hogy mi alapján érdemes névjegykártya méretet választani?

Az etikett mellett vannak bizonyos olyan íratlan szabályok, melyekkel célszerű tisztában lenni névjegykártya készíttetés előtt. Amennyiben elegáns, vagy modern hatást szeretne kelteni kártyájával, akkor szélesebb oldalak, és a kisebb magasság mellett érdemes dönteni. A magas kártyafelület azonban jobban hasznosítható, információk, grafikák kaphatnak rajta helyet.
Természetesen nem csak a méret dönti el, hogy milyen benyomást keltünk vele az üzleti életben, vagy szolgáltatásainkat népszerűsítve. Ennél jóval lényegesebb a megfelelő szlogen megtalálása, a színek használata, valamint az elérhetőségek tömör és pontos megadása. Igen, a színek valóban lényegesek, hiszen az általánosságban használt fehér névjegykártyák között igencsak feltűnő lehet egy kreatív formában, színvilággal elkészített darab.

Még a talán némileg nagyobb gyártási költség ellenére is megéri ilyen típusok mellett dönteni – természetesen tevékenységi körének jellegét is szem előtt tartva. Nem feltétlenül szükséges a konvenciókat követnie névjegykártya készíttetés során, hiszen lehet, a siker kulcsa éppen a merész megoldásokban rejlik – akár méret terén is.