Tudja mi alapján válasszon nyári gumit?

A téli gumi jelentőségéről folyton hallani, ám autósként azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a hét fok feletti hőmérséklet alkalmával célszerű nyári abroncsra váltani, hiszen annak kialakítása, összetétele sokkal inkább alkalmas a meleg aszfalton való közlekedésre, mint téli társáé.

De mi alapján érdemes autógumit választani?

Mivel nyáron nem a magasabb szilika tartalom, valamint a mély bordázottság a lényeg, így más szempontok tartandóak szem előtt, ha a nyári abroncsról van szó.

nyár gumi kereső
Természetesen a lamellázottság a nyári gumi esetében is rendkívül fontos, hiszen az aquaplaning elleni védelemben, és a vízelvezetésben szerepet játszik ez is. Hasonlóképpen a megfelelő tapadást biztosítja a bordázottság, mely bár nem szükséges olyan mélységben, mint a téligumi esetében, de az 1,6 mm-es profilmélységnél semmiképpen sem szabad, hogy kopottabb legyen az abroncs. A gyártók ehhez már úgy is segítséget nyújtanak, hogy a gyártás során az abroncson feltüntetnek jelölést, melynek lekopása esetén már érdemes a gumicserén gondolkodni.


Nem csak a nagyobb zajszint miatt nem javasolt a téligumi nyáron történő használata, hanem a menetstabilitás miatt sem. A választáskor célszerű az autó egyéni igényeinek megfelelően kiválasztani azt a típust, mely leginkább alkalmas hozzá. Amennyiben a prémium kategória megkövetelt a gépjármű elvárásaihoz, akkor nem érdemes ezen spórolni.

Nincsen semmiféle tapasztalata az abroncsok terén?

Szeretné megtudni, hogy melyik gyártó mely típusa hogyan teljesít nyári körülmények, és különféle útviszonyok mellett? A nyári gumi tesztek hasznos segítőtársnak bizonyulnak, hiszen többféle szempont alapján veszik górcső alá az egyes márkák gyártmányait, így Ön is könnyebben kiválaszthatja az elképzeléseinek megfelelőt.